BOOK
Book her

Spørgsmål? ..vi hjælper gerne

Klik på nummeret og ring til os nu. +45 97 87 53 00 RING: +45 97 87 53 00

 

I sensommeren og starten af efteråret bugner det mange steder her i det vestjyske med havtorn og hyben. 
Især ved strandene langs Limfjorden lyser de små rød-orange hybenbær op på buske og i krat. 

Hyben betragtes mange steder som en uønsket/invasiv art, da den breder sig og gør det svært for andre plantearter at trives. 
Derfor må man ifølge Naturstyrelsen meget gerne plukke hybenbær og på den måde være med til at begrænse spredningen. 

Havtorn kan være sværere at få fat i. Ofte findes de også i naturområder nær de danske kyster. 

Den nemmeste måde at plukke havtorn
Forsøger man at plukke de friske havtorn direkte fra busken, så er de ofte så porøse, at man simpelthen får klemt al saften ud af dem inden man overhovedet får dem af grenen. 
Så hvis du bruger friske havtorn direkte fra busken, er den nemmeste måde at klippe hele grene af og putte dem i fryseren først.
Herefter kan bærrene ligesom bankes/rystes af grenene.
PAS PÅ fingrene, når du håndterer havtorngrene. De stikker helt afsindigt!

Hyben er nemmere at plukke, hvis bare man kan komme til uden at stikke sig for meget på grenene.
Til gengæld er de lidt sværere at klargøre, da man gerne skal have alle kernerne ud inden kogning. 
Kernerne kan give kløe, så her skal bruges handsker

Sådan gør du: 

Hyben skylles, halveres og kernerne skrabes ud.

Havtorn bankes af grenen og bærrene skylles grundigt. 

Bærrene kommes i en gryde med en smule vand i bunden. 

Syltesukker tilsættes og blandingen koger i 15-20 minutter.

Marmeladen vil være flydende imens den stadig er varm - men de sætter sig og bliver mere fast, når den er kølet af. 

Den varme marmelade hældes på glas, der er skyllet med kogende vand og atamon.

Marmeladen passer perfekt sammen med ristet rugbrød eller godt surdejsbrød - meget gerne sammen med ost. 

 

 

Ingredienser

500 g. rensede hyben

500 g. havtorn

1 dl. vand

1 kg. syltesukker

Rengjorte glas til opbevaring

Kogende vand tilsat atamon